martes, 13 de marzo de 2012

Activitat 6 - Alexia Verdaguer

Anàlisi de la utilització de la documentació en comunicació

Guallar, Javier (2011). “La documentación en la prensa digital. Nuevas tendencias y perspectivas”. III Congreso Internacional de Ciberperiodismo y Web 2.0, Bilbao, 9-11 Noviembre 2011. Universidad del País Vasco. <http://hdl.handle.net/10760/16326>

1.Fer un resum de les idees principals tractades a l’article.

La intenció bàsica del text és informar sobre les dues perspectives de la documentació en l’àmbit de la premsa digital i tenir en compte la importància de la seva convivència.
D’una banda tenim l’exercici de la “documentació informativa” la qual fa al.lusió a la documentació en general en l’àmbit de la comunicació; o sigui, a un conjunt de tècniques documentals al servei de la informació. La demanda de especialistes amb aquest domini (documentalistes) va en augment en agències de premsa digital degut a la “explosió” de continguts informatius a internet.
D’altra banda tenim la documentació dins de l’àmbit de premsa digital, més enfocada cap al periodisme, en la qual es premia preferenment com a característica funamental la contextualització cronològica de les noticies i la seva capacitat de “linkar-les”, relacionar-les fàcilment entre elles amb l’ajuda per exemple de l’hemeroteca digital.

2. Fer una valoració personal. A partir de la lectura de l’article i del material vist a classe: quina és la teva opinió sobre el paper de la documentació en la comunicació, i en concret, en el cas analitzat a l’article (publicitat; periodisme; cinema i televisió).


Desde els seus inicis, el periodisme ha hagut de alimentar el lector gràcies a la investigació informativa, a través de fonts segures, d’unes tècniques precises de documentació per tal d’assegurar la veracitat de la seva informació. Actualment, la xarxa ha adquirit tal omnipresència que no només els millors periodistes han de estar més atents a l’hora de recol.lectar informació, sinó que també han de basar-se sobre noves fonts i fer un treball d’investigació prèvi molt més intens per tal d’assegurar la seva verificació; i és evident que es requereix l’ajuda de documentalistes especialitzats per poder procedir a una selecció favorable de la informació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario